Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety oszczędnościowe - sprytny przepis starej gospodyni

Kotlety oszczędnościowe - sprytny przepis starej gospodyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 403 Ocena: 3804

Dodano:

Odsłon: 10187

W jaki sposób przygotować smaczny, niedrogi i sycący obiad dla całej rodziny, a jednocześnie przemycić do codziennego jadłospisu sporo zdrowych warzyw? Skorzystajcie z naszego przepisu na kotlety oszczędnościowe, przygotowane z białych warzyw. Będą rewelacyjną alternatywą dla schabowych lub kotletów mielonych.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 średni seler
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki białej
  • 1/2 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety oszczędnościowe - sprytny przepis starej gospodyni

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, kalafior i seler obierz i ugotuj do miękkości (ale uważaj, by nie rozgotować). Ostudź.

  2. Włóż warzywa do miski i rozdrobnij je ugniataczem do ziemniaków. Możesz też je posiekać, ale musisz bardzo uważać, by nie powstała papka.

  3. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż do zeszklenia na oleju ma patelni. Ostudź.

  4. Dodaj do rozdrobnionych warzyw 1 jajko, przyprawy, pół szklanki bułki tartej, pół szklanki wody. Wszystko ugnieć ręką. Jeżeli ciasto nie będzie jednolite, to dobrze!

  5. Bierz do ręki kawałek ciasta, uformuj kotlecika i obtocz do w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smaż do zezłocenia na rozgrzanym oleju na patelni. Podawaj z surówkami. Takie kotleciki uwielbiają też dzieci. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń