Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wegetarian i nie tylko
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1220
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 419
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1298
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1220
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 419
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1298
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Groch, fasolę lub soję zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować. Nadmiar płynu odlać, a ziarna zemleć. Dodać ziemniaki, cebulę, jedno żółtko i jajo. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać, ewentualnie zagęścić tartą bułką. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w tartej bułce wymieszanej z sezamem,posmarować pianą ubitą z białka. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają) na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami.