Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wegetarian i nie tylko
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1449
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5643
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 311
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1449
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5643
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 311
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Groch, fasolę lub soję zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować. Nadmiar płynu odlać, a ziarna zemleć. Dodać ziemniaki, cebulę, jedno żółtko i jajo. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać, ewentualnie zagęścić tartą bułką. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w tartej bułce wymieszanej z sezamem,posmarować pianą ubitą z białka. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają) na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami.