Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wegetarian i nie tylko
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 36
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 676
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 36
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 676
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Groch, fasolę lub soję zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować. Nadmiar płynu odlać, a ziarna zemleć. Dodać ziemniaki, cebulę, jedno żółtko i jajo. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać, ewentualnie zagęścić tartą bułką. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w tartej bułce wymieszanej z sezamem,posmarować pianą ubitą z białka. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają) na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami.