Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz warzywnej alternatywy dla tradycyjnych kotletów? Wypróbuj nasz przepis na kotlety z soczewicą i pieczarkami. To doskonały dodatek do gotowanych ziemniaków i surówki. Idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 20
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1128
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1111
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 150
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 20
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1128
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1111
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 150
Składniki
Soczewicę zamocz w wodzie na około 2 godziny. Odcedź, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości (przez około 15-20 minut).
Do soczewicy dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę) i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez jakiś czas, by odparować nadmiar wody (nie przykrywaj garnka). Soczewica powinna być lekko rozgotowana.
Umyj i osusz pieczarki. Pokrój je w plasterki i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i masło. Smaż wszystko aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Grzyby i cebula powinny się lekko przyrumienić. Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Przestudź podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki. Rozdrobnij je w malakserze lub drobno pokrój.
Wrzuć do miski przestudzoną soczewicę, rozdrobnione i przestudzone pieczarki, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na tym etapie możesz jeszcze doprawić kotlety solą lub pieprzem.
Z uzyskanej masy (może być nieco luźniejsza niż w przypadku tradycyjnych klopsów) uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.