Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Przepis dnia 2020-02-11
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3279

Dodano:

Odsłon: 2227

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.

Składniki

  • Na kotlety:
  • 50 dkg ziemniaków już obranych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mąka do obtaczania kotletów
  • sól
  • Na farsz:
  • 10 większych pieczarek
  • 1 cebulka nieduża
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia placków i pieczarek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.

  2. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam do smaku. Dodałam łyżkę posiekanej natki z pietruszki.

  3. Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką ziemniaczaną desce. Można użyć również mąki pszennej.
    Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego.
    Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.

  4. Notatki:
    * jak już uformowałam kotleta to delikatnie obtoczyłam go w mące
    * pieczarki smażyłam dotąd aż zredukuje się całkowicie sok z pieczarek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń