Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku. Można podać je z sosem, surówką. Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa. Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1583
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1344
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1399
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1354
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1583
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1344
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1399
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1354
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam do smaku. Dodałam łyżkę posiekanej natki z pietruszki.
Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką ziemniaczaną desce. Można użyć również mąki pszennej. Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego. Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Notatki: * jak już uformowałam kotleta to delikatnie obtoczyłam go w mące * pieczarki smażyłam dotąd aż zredukuje się całkowicie sok z pieczarek