Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem paprykowy z chrupiącym boczkiem"
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Składniki
Paprykę umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i włóż do foliowego woreczka. Odłóż papryki do przestudzenia.
Strąk chili umyj, osusz, przekrój i usuń pestki. Miąższ posiekaj. Obraną cebulę drobno poszatkuj. 1-2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj obrane, opłukane, osuszone i po krojone ziemniaki.
Warzywa zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Schłodzoną paprykę wyjmij z woreczka, zdejmij odchodzącą skórkę. Strąki przekrój, usuń gniazda nasienne.
Miąższ paprykowy pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Dodaj posiekane chili. Gotuj razem 10 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Zupę ponownie zagrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i przecierem. Podawaj ze zrumienionymi na patelni plastrami boczku.
Czas ok. 60 min; porcja - 280 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety