Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem z pora i pomarańczy

Krem z pora i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 21

Sprawdzony przepis na "Krem z pora i pomarańczy"

Składniki

  • 500 g porów (tylko białe części)
  • 150 g ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 ml gęstej śmietany
  • sok z połowy pomarańczy
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem z pora i pomarańczy

Przygotowanie

  1. Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

  2. Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut.

  3. Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 216 kcal Białko 8,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 28 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń