Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z pora i pomarańczy"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut.
Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 216 kcal Białko 8,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 28 gŹródło: Rewia