Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki z łososiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 57
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 57
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Składniki
na kruche ciasto przekładam do miski i zagniatam na gładką, jednolitą masę. Formuję kulę, owijam w folię spożywczą i chłodzę ok. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na niezbyt cienki placek i szklanką wykrawam koła (muszą być trochę większe od średnicy foremek do babeczek). Foremki smaruję masłem i każdą wylepiam krążkiem ciasta, nakłuwam je kilkukrotnie widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min). Studzę.
Kremowy serek dokładnie mieszam z chrzanem. Łososia dzielę na nieduże kawałki, sparzoną cytrynę kroję w plasterki, a te na ćwiartki. Serkiem napełniam ostudzone babeczki.
Na każdą układam kolejno: kiełki, po kawałku łososia i cytryny. Babeczki dekoruję gałązkami koperku i posypuję ziarenkami sezamu. Chłodzę.
<strong>Monika Kubacka ze Szczecina</strong>Źródło: Tina