Do góry

Dania główne Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Krupnik"

Składniki

  • 50 dag żołądków drobiowych
  • udko kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera (korzeń i nać)
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3–4 ziemniaki ew. łyżka prażonej cebulki
  • liść laurowy
  • gałązka świeżego lubczyku lub szczypta suszonego ziele angielskie
  • sól (ew. kostka bulionowa)
  • pieprz świeżo mielony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik

Przygotowanie

  1. godz. • Porcja 115 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 6 porcji

  2. Udko kroję na połowy, żołądki na kawałki. Przekładam je do garnka i zalewam wodą (tak, by je zakryła). Zagotowuję, dodaję por, lubczyk, ziele, liść laurowy, sól, pieprz, obrany seler z nacią i pietruszkę. Gotuję ok. 1 i 1/2 godziny (mięso i żołądki muszą zmięknąć).

  3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dodaję do zupy. Chwilę gotuję, doprawiam solą i pieprzem.

  4. Kaszę płuczę zimną wodą, odcedzam i zalewam gorącą wodą. Lekko solę i gotuję kaszę ok. 15 min. Dodaję ją do zupy, zagotowuję. Każdą porcję można posypać posiekaną natką pietruszki.

  5. Katarzyna Janeczko z Zamościa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń