Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 967
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1991
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 967
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1991
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 465
Składniki
godz. • Porcja 115 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 6 porcji
Udko kroję na połowy, żołądki na kawałki. Przekładam je do garnka i zalewam wodą (tak, by je zakryła). Zagotowuję, dodaję por, lubczyk, ziele, liść laurowy, sól, pieprz, obrany seler z nacią i pietruszkę. Gotuję ok. 1 i 1/2 godziny (mięso i żołądki muszą zmięknąć).
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dodaję do zupy. Chwilę gotuję, doprawiam solą i pieprzem.
Kaszę płuczę zimną wodą, odcedzam i zalewam gorącą wodą. Lekko solę i gotuję kaszę ok. 15 min. Dodaję ją do zupy, zagotowuję. Każdą porcję można posypać posiekaną natką pietruszki.
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Kobieta i życie