Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kurczaka - banalny, a''la kanarek? Hmm - frapujące! Ale polecam - zwłaszcza amatorom egzotycznych przypraw.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Sprawić mięso, pokroić w poprzek włókien na 2 cm paski.
Do miski wrzucić suche przyprawy, zmiażdżony czosnek, sok z limonek oraz otartą skórkę, dodać jogurt, wymieszać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w drobne paseczki paprykę (jeśli lubisz "piekło" - razem z pestkami). Jeśli masz świeże listki limonki kafir - drobno posiekać i dodać (jeśli suszone - dodać wcześniej do mieszanki suchych przypraw). Jeśli korzystasz z trawy cytrynowej - zmiażdż końcówkę i drobno posiekaj. Ja dodałem płaską łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Na koniec do marynaty dodać posiekaną kolendrę. Wszystkie skladniki dokładnie wymieszać.
Do marynaty włożyć mięso kurczaka - na całą noc i odstawić do lodówki.
Przed smażeniem mięso delikatnie osączać z nadmiaru (ściekającej) marynaty. Smażyć na oliwie z oliwek ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać od razu - z bagietką jeśli na kolację, z ryżem - jeśli na obiad. PS. Czas przygotowania - nie licząc czasu na marynowanie.