Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kurczaka - banalny, a''la kanarek? Hmm - frapujące! Ale polecam - zwłaszcza amatorom egzotycznych przypraw.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 195
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2400
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 216
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 195
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2400
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 216
Składniki
Sprawić mięso, pokroić w poprzek włókien na 2 cm paski.
Do miski wrzucić suche przyprawy, zmiażdżony czosnek, sok z limonek oraz otartą skórkę, dodać jogurt, wymieszać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w drobne paseczki paprykę (jeśli lubisz "piekło" - razem z pestkami). Jeśli masz świeże listki limonki kafir - drobno posiekać i dodać (jeśli suszone - dodać wcześniej do mieszanki suchych przypraw). Jeśli korzystasz z trawy cytrynowej - zmiażdż końcówkę i drobno posiekaj. Ja dodałem płaską łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Na koniec do marynaty dodać posiekaną kolendrę. Wszystkie skladniki dokładnie wymieszać.
Do marynaty włożyć mięso kurczaka - na całą noc i odstawić do lodówki.
Przed smażeniem mięso delikatnie osączać z nadmiaru (ściekającej) marynaty. Smażyć na oliwie z oliwek ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać od razu - z bagietką jeśli na kolację, z ryżem - jeśli na obiad. PS. Czas przygotowania - nie licząc czasu na marynowanie.