Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak nadziewany orzechami

Kurczak nadziewany orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak nadziewany orzechami"

Składniki

  • kurczak - ok. 1
  • 8 kg
  • pomarańcza i cytryna
  • główka czosnku przekrojona na pół
  • 6 plasterków wędzonej szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz. 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • bułka namoczona w mleku
  • posiekana mała cebula
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak nadziewany orzechami

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj farsz: Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż na niej cebulę. Dodaj orzechy, bułkę, natkę, tymianek i skórkę z owoców.

  2. Wymieszaj i od razu zdejmij z ognia, by farsz ostygł. Na koniec dodaj roztrzepane jajko, wymieszaj i przypraw farsz do smaku. Umyj kurczaka i napełnij farszem. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

  3. Wierzch kurczaka obłóż plasterkami szynki, układając je w poprzek, jeden obok drugiego.

  4. Pokrój cytrusy, wyłóż nimi dno formy do pieczenia. Ułóż na owocach kurczaka i połówki główki czosnku.

  5. Wstaw mięso do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, skrapiając kurczaka kilkakrotnie oliwą i sosem, który wycieknie z cytrusów. Po wyjęciu z piekarnika usuń nici (lub wykałaczki) z mięsa i podziel je na porcje.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń