Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak nadziewany orzechami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj farsz: Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż na niej cebulę. Dodaj orzechy, bułkę, natkę, tymianek i skórkę z owoców.
Wymieszaj i od razu zdejmij z ognia, by farsz ostygł. Na koniec dodaj roztrzepane jajko, wymieszaj i przypraw farsz do smaku. Umyj kurczaka i napełnij farszem. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
Wierzch kurczaka obłóż plasterkami szynki, układając je w poprzek, jeden obok drugiego.
Pokrój cytrusy, wyłóż nimi dno formy do pieczenia. Ułóż na owocach kurczaka i połówki główki czosnku.
Wstaw mięso do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, skrapiając kurczaka kilkakrotnie oliwą i sosem, który wycieknie z cytrusów. Po wyjęciu z piekarnika usuń nici (lub wykałaczki) z mięsa i podziel je na porcje.Źródło: Olivia