Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak po toskańsku"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 33
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 74
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 42
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 33
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 74
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 42
Składniki
10 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 490 kcal, cena 3 zł.
Grzyby oczyść starannie, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Karczochy osącz z zalewy. Suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe (po umyciu) przekrój na połówki.
Piersi oczyść, przekrój na połówki i usuń ewentualne kostki oraz błonki. Ponacinaj miejsca, w których skóra przyrasta do mięsa. Zimne masło pokrój na 10 kawałków. Wsuń pod skórę każdej piersi.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż mięso skórą do spodu. Smaż 3 minuty. Oprósz solą i pieprzem, przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze 2 minuty.
Mięso przełóż do brytfanny. Na tłuszczu ze smażenia zrumień grzyby. Również przełóż do brytfanny. Dodaj po 2 gałązki tymianku i rozmarynu. Wrzuć serca karczochów oraz suszone i koktajlowe pomidorki. Całość starannie oprósz solą oraz pieprzem, zalej białym winem. Brytfannę przykryj, włóż do piekrnika. Piecz około 30 min w temp. 180 st.
Podczas podgrzewania alkohol paruje. Dlatego winem możesz doprawiać nawet te dania, które będą jeść dzieci. Pamiętaj jedynie, by do drobiu i jasnych sosów dolewać białe wino. Czerwone kawałki kurczaka nie wyglądają apetycznie.Źródło: Świat kobiety