Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak prowansalski"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 665
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1868
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 665
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1868
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Składniki
Kurczaka umyj, natrzyj połową soli, pieprzu, majeranku z zewnątrz. Po godzinie opłucz mięso, natrzyj resztą przypraw.
Wymieszaj 3 łyżki oleju oraz pozostałe marynaty, natrzyj kurczaka od wewnątrz. Owiń folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, podlej 3 łyżkami oleju. Piecz ok. 70 min w temp. 170°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem (będzie bardziej soczyste).
Pod koniec pieczenia, zdejmij pokrywkę, aby kurczak pięknie się zrumienił. Podaj z ziemniakami i surówką. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, ale drób generalnie krócej się piecze niż wieprzowina czy cielęcina.
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Takie jest życie