Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak prowansalski"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 650
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 650
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Składniki
Kurczaka umyj, natrzyj połową soli, pieprzu, majeranku z zewnątrz. Po godzinie opłucz mięso, natrzyj resztą przypraw.
Wymieszaj 3 łyżki oleju oraz pozostałe marynaty, natrzyj kurczaka od wewnątrz. Owiń folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, podlej 3 łyżkami oleju. Piecz ok. 70 min w temp. 170°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem (będzie bardziej soczyste).
Pod koniec pieczenia, zdejmij pokrywkę, aby kurczak pięknie się zrumienił. Podaj z ziemniakami i surówką. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, ale drób generalnie krócej się piecze niż wieprzowina czy cielęcina.
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Takie jest życie