Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak przy świecach"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27567
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27567
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Składniki
Kurczaka opłucz, usuń błonki i pokrój w kostkę. Włóż go do miski. Następnie dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dolej oliwę, dosyp paprykę słodką i ostrą, kurkumę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
Następnego dnia rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż kurczaka na rumiano.
Gdy będzie gotowy, przełóż go na talerz, a na pozostałym tłuszczu z wysmażonym sosem zeszklij pokrojoną w kostkę dynię. Zalej ją mleczkiem kokosowym i gotuj ok. 15 minut, aż będzie dość miękka. Wtedy dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.
Ok. 3 minuty przez zgaszeniem płomienia pod patelnią dorzuć suszoną żurawinę i ponownie dodaj kurczaka.
Gorącą potrawę rozłóż na talerzach obok ugotowanego wcześniej ryżu. Całość posyp kolendrą.
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Super TV