Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj kurczaka w boczku, gdy potrzebujesz wykwintnego dania, a w lodówce masz tylko podstawowe produkty. Nie musisz być mistrzem kulinarnych sztuk, by ta potrawa ci się udała. Ten przepis jest prosty i szybki, a danie wygląda bardzo efektownie. Zawijając roladki kurczaka boczkiem, zapobiegniesz jego przesuszeniu, a aromatyczny, pieczarkowy farsz z dodatkiem cebulki i szwajcarskiego sera wprowadzi element zaskoczenia.
Polecam.
Odsłon: 1241
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Polecam.
Odsłon: 1241
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1144
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę, a po chwili drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki. Duś, aż sok odparuje i zawartość patelni zmięknie. Dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem.
Piersi kurczaka umyj, osusz, rozetnij na pół, by zwiększyć ich powierzchnię i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Posyp solą i czarnym pieprzem z dwóch stron. Na tarce zetrzyj ser i drobno posiekaj natkę pietruszki. Dorzuć dodatki do przestudzonego farszu pieczarkowego, wymieszaj. Na każdej piersi kurczaka rozłóż nadzienie i zwiń mięso kurczaka w roladkę. Następnie owiń dwoma plasterkami boczku na jedną roladkę.
Przełóż roladki do naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) i podlej wodą do 1/3 wysokości roladek. Zamknij pokrywę naczynia i wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika, otwórz pokrywę i odczekaj ok. 5 minut. Podawaj kurczaka z ziemniakami z wody, ryżem na sypko i ulubionymi surówkami.