Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w muszkatołowym cieście"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 753
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 861
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2390
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 753
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 861
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2390
Składniki
Kurczaka natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą i pieprzem. Do środka włóż cytrynę i zioła. Nóżki zwiąż, włóż do lodówki.
Drożdże rozetrzyj z od robiną mąki. Domieszaj tyle ciepłej wody, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 20 minut. Resztę mąki przesiej. Dodaj ok. 1/4 łyżeczki soli, sporo gałki muszkatołowej i zaczyn. Dolej oliwę.
Zagnieć ciasto. Podczas zagniatania dolewaj ciepłą wodę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kurczaka ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz 50 minut w temp. 200°C. Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Włóż pomiędzy nie tuszkę. Zlep brzegi. Piecz ok. 35 minut.Źródło: Naj