Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w muszkatołowym cieście"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Kurczaka natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą i pieprzem. Do środka włóż cytrynę i zioła. Nóżki zwiąż, włóż do lodówki.
Drożdże rozetrzyj z od robiną mąki. Domieszaj tyle ciepłej wody, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 20 minut. Resztę mąki przesiej. Dodaj ok. 1/4 łyżeczki soli, sporo gałki muszkatołowej i zaczyn. Dolej oliwę.
Zagnieć ciasto. Podczas zagniatania dolewaj ciepłą wodę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kurczaka ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz 50 minut w temp. 200°C. Ciasto rozwałkuj na 2 placki. Włóż pomiędzy nie tuszkę. Zlep brzegi. Piecz ok. 35 minut.Źródło: Naj