Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z cieciorką i pikantnym curry"
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 52
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 85
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 182
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 52
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 85
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 182
Składniki
Imbir obierz i bardzo drobno posiekaj. 2 łyżki oleju sezamowego wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, szczyptą kardamonu, połową curry oraz z imbirem. Mieszanką posmaruj umyte filety. Przy kryj je folią i schowaj do lodówki.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Pomidory umyj, wytrzyj. Rozetnij na ćwiartki, usuń środki z pestkami, a resztę pokrój w kostkę. Cieciorkę przesyp na durszlak, przepłucz wodą i pozostaw, by dokładnie ociekła.
3. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę oleju sezamowego. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj marchew i chwilę smaż razem. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, resztą kminku i curry. Wlej bulion, wsyp cieciorkę. Doprowadź do wrzenia. Rondel przykryj, zmniejsz pod nim płomień i duś ok. 10 min.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż na niej marynowane filety kurczaka (po 6 min z każdej strony). Jogurt połącz z mąką, dodaj do potrawki. Wymieszaj, wsyp posiekaną natkę. Mięso pokrój, ułóż na curry.Źródło: Tina