Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z oliwkami

Kurczak z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kurczak z oliwkami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka kurczaka op łucz, osusz, a potem natrzyj solą. W dużym rondlu rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż udka, obsmaż na złoty kolor, wyjmij.

  2. Cebulę obierz, pokrój na kawałki. Przesmaż na tym samym tłuszczu. Dodaj przecier pomidorowy, bulion (najlepiej drobiowy) oraz białe wino. Wrzuć 2 goździki i liść laurowy. Wsyp po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszaj.

  3. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć do przygotowanego sosu razem z udkami kurczaka. Przykryj garnek. Duś całość na średnim ogniu około 40 minut. W tym czasie czarne oliwki (bez pestek) osącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz.

  4. Gdy mięso kurczaka będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, dodaj czarne oliwki i pomidorki koktajlowe. Duś razem pod przykryciem jeszcze 5-8 minut. Na koniec potrawę raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z makaronem.

  5. Czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 3,90 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń