Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczewica odkryta na nowo-doskonała kolacja przy winku :)
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Składniki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie wymaga wcześniejszego namaczania), odcedzamy na sitku. Na niedużej ilości oleju szklimy pokrojoną cebulę,dodajemy oczyszczone pieczarki, pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto lubi:), odsączoną soczewicę oraz 3-4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody i dusimy. Na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy makaron lasagne (ja robię z surowego), następnie warstwę farszu, na farsz kroimy plastry obranego ze skóry pomidora, posypujemy warstwą startego żółtego sera i tak pięterkami do góry :) Kończymy układankę warstwą makaronu, który smarujemy śmietanką zmiksowaną z serkiem topionym. Wkładamy do gorącego piekarnika na jakieś 30-40 min.
Uwaga :Nadzienie powinno być gęste, ale niezbyt suche, bo musi makaron naciągnąć wilgocią :)