Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne ze szpinakiem i szynką"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 264
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4568
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 179
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 264
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4568
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 179
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Składniki
ok. 105 minut
Szpinak przebrać, opłukać, włożyć do garnka. Zalać lekko posoloną, gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia. Dobrze odcedzić. Kiedy szpinak przestygnie, grubo go posiekać.
W garnku rozgrzać masło, oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać mleko i bulion warzywny. Sos gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak, dusić 3 minuty. Pod koniec przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobiną sosu beszamelowego. Na przemian układać płaty makaronu, masę szpinakową, pomidory i plasterki szynki. Każdą warstwę cienko smarować beszamelem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec łącznie 20 minut.
Po około 10 minutach wierzch posypać startym żółtym serem. Gotową zapiekankę udekorować listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco