Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne ze szpinakiem i szynką"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14982
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44847
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Składniki
ok. 105 minut
Szpinak przebrać, opłukać, włożyć do garnka. Zalać lekko posoloną, gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia. Dobrze odcedzić. Kiedy szpinak przestygnie, grubo go posiekać.
W garnku rozgrzać masło, oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać mleko i bulion warzywny. Sos gotować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak, dusić 3 minuty. Pod koniec przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować odrobiną sosu beszamelowego. Na przemian układać płaty makaronu, masę szpinakową, pomidory i plasterki szynki. Każdą warstwę cienko smarować beszamelem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec łącznie 20 minut.
Po około 10 minutach wierzch posypać startym żółtym serem. Gotową zapiekankę udekorować listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco