Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leniwe w sosie"
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 667
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 75
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 667
Składniki
Biały ser starannie odciśnij. Tosty zrumień bez tłuszczu lub opiecz w tosterze, pokrusz. 5 dag miękkiego masła utrzyj razem z 5 dag cukru. Dodaj łyżeczkę skórki otartej ze sparzonej cytryny, żółtka oraz szczyptę soli. Na koniec wmieszaj ser i pokruszone tosty. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wsyp bułkę tartą wymieszaną z cukrem waniliowym. Przesmaż na jasnozłoty kolor. Maliny przebierz opłucz i osącz na sicie. 10 dag odłóż. Resztę zmiksuj z pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku).
Przełóż mus do rondla, doprowadź do wrzenia. Zagęść skrobią kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Gotuj sos 2-3 minuty.
Z ciasta formuj wałeczki, pokrój je ukośnie, tworząc kopytka (lub uformuj je w dłoniach). Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawaj z bułką tartą, sosem i resztą malin.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 490 kcal, cena 4 zł.
Do gotowania kopytek, knedli czy pierogów wybierz niski i szeroki garnek. Wody powinno być w nim tyle, aby kluski swobodnie pływały. Do mieszania najlepsza jest drewniana łyżka, która nie porwie ciasta.Źródło: Świat kobiety