Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś zapiekany z ryżem i groszkiem cukrowym"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29822
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9660
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2152
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 857
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29822
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9660
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2152
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 857
Składniki
ok. 50 minut
Łososia opłukać, osuszyć. Filet pokroić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć rybę, smażyć ją po 1-2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Groszek cukrowy oczyścić, strączki opłukać, gotować 5-6 minut w posolonym wrzątku. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Masło stopić w garnku. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać zimne mleko oraz bulion warzywny. Sos gotować minutę, ciągle mieszając. Potem wymieszać go ze śmietankowym serkiem i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Koperek opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wymieszać z sosem.
Groszek i ryż odcedzić na sicie. Dwie jednakowe żaroodporne foremki posmarować masłem. Na przemian układać w nich: warstwę ryżu, kawałki ryby oraz strączki groszku cukrowego.
Każdą warstwę posmarować sosem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 10-15 minut. Gotowe zapiekanki udekorować odłożonym koperkiem oraz plasterkami cytryny.
Mocno przyprawiony łosoś straci swój delikatny z natury smak. Trochę soli, pieprzu i odrobina cytryny w zupełności wystarczy. Patent na szybkie danie? Łososia posyp solą i pieprzem, przykryj plastrami cytryny, zapiecz w piekarniku.Źródło: Życie na gorąco