Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łosoś zapiekany z ryżem i groszkiem cukrowym"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 73
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 73
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 102
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 50
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 73
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 73
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 102
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 50
Składniki
ok. 50 minut
Łososia opłukać, osuszyć. Filet pokroić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć rybę, smażyć ją po 1-2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Groszek cukrowy oczyścić, strączki opłukać, gotować 5-6 minut w posolonym wrzątku. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Masło stopić w garnku. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać zimne mleko oraz bulion warzywny. Sos gotować minutę, ciągle mieszając. Potem wymieszać go ze śmietankowym serkiem i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Koperek opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wymieszać z sosem.
Groszek i ryż odcedzić na sicie. Dwie jednakowe żaroodporne foremki posmarować masłem. Na przemian układać w nich: warstwę ryżu, kawałki ryby oraz strączki groszku cukrowego.
Każdą warstwę posmarować sosem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 10-15 minut. Gotowe zapiekanki udekorować odłożonym koperkiem oraz plasterkami cytryny.
Mocno przyprawiony łosoś straci swój delikatny z natury smak. Trochę soli, pieprzu i odrobina cytryny w zupełności wystarczy. Patent na szybkie danie? Łososia posyp solą i pieprzem, przykryj plastrami cytryny, zapiecz w piekarniku.Źródło: Życie na gorąco