Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2164
Dodano: 26.01.2008
Odsłon: 9006
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Makaron obgotować ok. 6 min. w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Odcedzić, zahartować w lodowatej wodzie. Połowę kartonika kremówki ubić na sztywno, dodać mielone mięso, pokrojony szczypior i szynkę. Wymieszać, doprawić na ostro solą, pieprzem, cząbrem i pieprzem kajeńskim. Farszem napełniać muszelki makaronu (najlepiej łyżeczką). Łyżką oliwy wysmarować naczynie żaroodporne, układać napełnione muszelki nadzieniem do góry. Na patelnię wlać pozostałą oliwę (2 łyżki), na zimną wrzucić pokrojoną w półtalarki cebulę, chwilę podsmażać, zasypać makiem, znowu chwilę smażyć ciągle mieszając, zalać pozostałą kremówką. Kiedy sos się zagotuje - zalać muszelki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać ok. 40 min. w temperaturze ok. 175 st.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

lalka30 18 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
ZROBIŁAM I WYSZŁO BARDZO DOBRE SMAKOWAŁO CAŁEJ RODZINCE !0 Kto głosował? | Odpowiedz

lalka30 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Zrobię na milion procent i napisze jak mi wyszło :))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 października 2009Zgłoś do usunięcia
Owszem do gotowania makaronu dodaje sie oliwy0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 października 2009Zgłoś do usunięcia
owszem dodaje się oliwę0 Kto głosował? | Odpowiedz

jolka 27 stycznia 2008Zgłoś do usunięcia
....hm.... zastanawia mnie ten mak w sosie. Ale chyba z ciekawości będę musiała zrealizować ten przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz