Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron ryżowy z jabłkami i śmietaną"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
W naszym domu podawało się ryż z jabłkami. Zmieniłam trochę przepis i jest super! Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondelku stop trochę masła, włóż jabłka i duś do chwili, aż się rozgotują. Kwaśne jabłka osłodź lekko do smaku.
Makaron ryżowy połam lub potnij nożyczkami. Zalej lekko osoloną wodą, odstaw, aby namiękł. Przelej przez durszlak i odcedź. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Makaron rozłóż na 4-5 talerzy. Przykryj go rozgotowanymi jabłkami. Udekoruj kleksem bitej śmietany.
Wierzch posyp cynamonem i od razu podawaj. Tak przygotowane jabłka stanowią także doskonały farsz do naleśników lub omletów. Ich wierzch polej ubitą kremówką i posyp cynamonem.
Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 0,90złŹródło: Chwila dla Ciebie