Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron gryczany Soba z sosem z grzybów Shitake i mozzarelli
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17098
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2474
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4655
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1845
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17098
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2474
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4655
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1845
Składniki
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby Shitake gotujemy w około 1 litrze osolonej wody pod przykryciem. Po około godzinie grzyby powinny być miękkie. Odsączamy grzyby i kroimy w paski. Wody nie wylewamy! Pokrojone w paski grzyby wraz z wodą wlewamy na patelnię, gotujemy, aż nie będzie prawie wcale wody, dolewamy oleju i sosu sojowego. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry, pieprzem ziołowym, imbirem, kolendrą oraz kminkiem. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz około 2 łyżki oliwy. Czekamy aż ser się rozpuści, mieszamy oraz doprawiamy jeszcze raz do smaku. Sos jest gotowy.
Gotujemy makaron Soba. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy po jednej wiązce( ok 80g) makaronu na osobę. Gotujemy ok 5 minut, aż makaron będzie miękki. Wykładamy na talerz, dodajemy sos i skrapiamy olejem sezamowym. Smacznego!