Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron gryczany Soba z sosem z grzybów Shitake i mozzarelli
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Składniki
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby Shitake gotujemy w około 1 litrze osolonej wody pod przykryciem. Po około godzinie grzyby powinny być miękkie. Odsączamy grzyby i kroimy w paski. Wody nie wylewamy! Pokrojone w paski grzyby wraz z wodą wlewamy na patelnię, gotujemy, aż nie będzie prawie wcale wody, dolewamy oleju i sosu sojowego. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry, pieprzem ziołowym, imbirem, kolendrą oraz kminkiem. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz około 2 łyżki oliwy. Czekamy aż ser się rozpuści, mieszamy oraz doprawiamy jeszcze raz do smaku. Sos jest gotowy.
Gotujemy makaron Soba. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy po jednej wiązce( ok 80g) makaronu na osobę. Gotujemy ok 5 minut, aż makaron będzie miękki. Wykładamy na talerz, dodajemy sos i skrapiamy olejem sezamowym. Smacznego!