Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron gryczany Soba z sosem z grzybów Shitake i mozzarelli
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 938
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104821
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 938
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104821
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 402
Składniki
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby Shitake gotujemy w około 1 litrze osolonej wody pod przykryciem. Po około godzinie grzyby powinny być miękkie. Odsączamy grzyby i kroimy w paski. Wody nie wylewamy! Pokrojone w paski grzyby wraz z wodą wlewamy na patelnię, gotujemy, aż nie będzie prawie wcale wody, dolewamy oleju i sosu sojowego. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry, pieprzem ziołowym, imbirem, kolendrą oraz kminkiem. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz około 2 łyżki oliwy. Czekamy aż ser się rozpuści, mieszamy oraz doprawiamy jeszcze raz do smaku. Sos jest gotowy.
Gotujemy makaron Soba. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy po jednej wiązce( ok 80g) makaronu na osobę. Gotujemy ok 5 minut, aż makaron będzie miękki. Wykładamy na talerz, dodajemy sos i skrapiamy olejem sezamowym. Smacznego!