Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron gryczany Soba z sosem z grzybów Shitake i mozzarelli
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327959
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8677
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7280
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327959
Składniki
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby Shitake gotujemy w około 1 litrze osolonej wody pod przykryciem. Po około godzinie grzyby powinny być miękkie. Odsączamy grzyby i kroimy w paski. Wody nie wylewamy! Pokrojone w paski grzyby wraz z wodą wlewamy na patelnię, gotujemy, aż nie będzie prawie wcale wody, dolewamy oleju i sosu sojowego. Smażymy ok 10 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy curry, pieprzem ziołowym, imbirem, kolendrą oraz kminkiem. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz około 2 łyżki oliwy. Czekamy aż ser się rozpuści, mieszamy oraz doprawiamy jeszcze raz do smaku. Sos jest gotowy.
Gotujemy makaron Soba. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy po jednej wiązce( ok 80g) makaronu na osobę. Gotujemy ok 5 minut, aż makaron będzie miękki. Wykładamy na talerz, dodajemy sos i skrapiamy olejem sezamowym. Smacznego!