Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marynowany filet z gęsi"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Filety z gęsi opłucz, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz tymiankiem, pieprzem oraz solą. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Gęsinę polej marynatą, dobrze wymieszaj, odstaw na 2-3 dni.
Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C. Podlej pozostałą marynatą oraz wodą. Piecz około 20 minut.
Gotowe filety wyjmij, pokrój w plastry, ułóż na jarzynce z buraczków. Sos z dna brytfanki przecedź, przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj do mięsa. Danie posyp pokruszonym serem oraz szczypiorkiem.Źródło: Naj