Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowany ser w pikantnym oleju

Marynowany ser w pikantnym oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Marynowany ser w pikantnym oleju"

Składniki

  • 12 małych owalnych żółtych serków (ewentualnie 30 dag żółtego sera w kawałku)
  • 10 szalotek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • około 350 ml oleju
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowany ser w pikantnym oleju

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 15 minut

  2. Z krążków serowych zdjąć osłonki (żółty ser w kawałku pokroić na 12 kostek). Szalotki obrać. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn i papryczki chili opłukać, osuszyć.

  3. Kawałki sera razem z szalotkami, czosnkiem i papryczkami chili włożyć do słoika. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i gałązkę rozmarynu porwaną na kawałki. Zalać olejem tak, by przykrywał wszystkie . Słoik szczelnie zakręcić. Włożyć do lodówki.

  4. Po około dwóch dniach ser jest już gotowy. W ciemnym i chłodnym miejscu można go przechowywać do tygodnia.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń