Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne koszyczki

Mięsne koszyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Mięsne koszyczki"

Składniki

  • 1 bułka
  • sól
  • 2 jajka
  • mąka
  • 4 łyżki mleka
  • 60 dag mięsa mielon
  • cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidor
  • po 10 dag kukurydzy i groszku
  • pomidorki
  • 25 dag ciasta francus
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięsne koszyczki

Przygotowanie

  1. Bułkę (typu kajzerka) pokrój w kostkę. Wymieszaj z 1 jajkiem oraz mlekiem. Dodaj do mięsa razem z obraną i drobno poszatkowaną cebulą.

  2. Masę mięsną połącz z przecierem pomidorowym. Wsyp kukurydzę z puszki (osącz ją starannie na sicie) oraz świeży, krótko obgotowany groszek. Możesz także użyć groszku konserwowego z puszki. Na koniec dodaj kilka umytych i przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych. Przygotowany farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto francuskie rozwałkuj, pokrój na kwadraty o wielkości 10 na 10 cm. Przygotuj 12 wyższych foremek żaroodpornych. Każdą wyłóż dwoma kawałkami ciasta (przekładaj je na krzyż).

  4. Każdą foremkę napełnij częścią masy mięsnej. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 30 minut. Upieczone koszyczki, wyjmij z foremek i od razu podawaj.

  5. czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń