Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mięsne koszyczki"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3848
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414739
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2390
Składniki
Bułkę (typu kajzerka) pokrój w kostkę. Wymieszaj z 1 jajkiem oraz mlekiem. Dodaj do mięsa razem z obraną i drobno poszatkowaną cebulą.
Masę mięsną połącz z przecierem pomidorowym. Wsyp kukurydzę z puszki (osącz ją starannie na sicie) oraz świeży, krótko obgotowany groszek. Możesz także użyć groszku konserwowego z puszki. Na koniec dodaj kilka umytych i przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych. Przygotowany farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto francuskie rozwałkuj, pokrój na kwadraty o wielkości 10 na 10 cm. Przygotuj 12 wyższych foremek żaroodpornych. Każdą wyłóż dwoma kawałkami ciasta (przekładaj je na krzyż).
Każdą foremkę napełnij częścią masy mięsnej. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 30 minut. Upieczone koszyczki, wyjmij z foremek i od razu podawaj.
czas ok. 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety