Do góry

Dania główne Przepis na:

Miodowa pierś kurczaka na sałacie

Miodowa pierś kurczaka na sałacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Miodowa pierś kurczaka na sałacie"

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • naturalny płynny miód
  • musztarda
  • główka sałaty strzępiastej (lub innej)
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • ocet
  • 2-3 młode marchewki
  • 10 oliwek pieprz
  • ocet
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kurczaka umyj starannie, osusz, rozdziel na pojedyncze piersi, pozostaw je w całości. Utrzyj pół szklanki oleju z 2-3 łyżkami płynnego miodu oraz 1-2 łyżkami musztardy. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, wymieszaj. Natrzyj pierś.

  2. Przygotowane mięso zawiń w kawałki folii aluminiowej. Ułóż na grillu. Piecz, obracając, około 25 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z folii. Dopiekaj jeszcze około 10 minut, aż się zrumieni. Zdejmij z rusztu, pokrój w grube plastry.

  3. Opłucz i osusz listki sałaty, porozrywaj je na kawałki. Pomidory opłucz, osusz, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na ćwiartki. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w krążki. Obrane marchewki zblanszuj, ostudź, pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj. Resztę oleju utrzyj z łyżką octu oraz solą i pieprzem do smaku. Skrop sałatkę, rozłóż na talerze. Na każdej porcji umieść pokrojoną pierś.

  4. porcje, czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 4,50 zł.

  5. Elektryczny grill z opiekaczem to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają ogródków. Chrupiące i aromatyczne potrawy z rusztu pieką się na nim bez tłuszczu (wytapia- jący się tłuszcz ścieka do specjalnej rynienki).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń