Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10036
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2664
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1809
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 680
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3905
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10036
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2664
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1809
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 680
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3905
Składniki
Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź.
Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu, do miękkości.
Wlej gorący ocet z miodem, wsyp goździki, wymieszaj. Owocami napełnij słoiki, szczelnie zamknij. Przechowuj w miejscu chłodnym.
<strong>Czas przygotowania 60 min. Ilość słoików po 0,5 litra 2. Cena za słoik 4,50 zł.
Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie