Do góry

Dania główne Przepis na:

Morele w syropie

Morele w syropie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 18

Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"

Składniki

  • 1 kg twardych moreli
  • łyżka miodu
  • 2 szklanki cukru
  • kilka goździków
  • łyżka octu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Morele w syropie

Przygotowanie

  1. Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź.

  2. Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu, do miękkości.

  3. Wlej gorący ocet z miodem, wsyp goździki, wymieszaj. Owocami napełnij słoiki, szczelnie zamknij. Przechowuj w miejscu chłodnym.

  4. Czas przygotowania 60 min. Ilość słoików po 0,5 litra 2. Cena za słoik 4,50 zł.

  5. Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń