Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 248
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 180
Składniki
Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź.
Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu, do miękkości.
Wlej gorący ocet z miodem, wsyp goździki, wymieszaj. Owocami napełnij słoiki, szczelnie zamknij. Przechowuj w miejscu chłodnym.
<strong>Czas przygotowania 60 min. Ilość słoików po 0,5 litra 2. Cena za słoik 4,50 zł.
Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie