Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morele w syropie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11254
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11801
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1621
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11254
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1204
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11801
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1621
Składniki
Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź.
Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu, do miękkości.
Wlej gorący ocet z miodem, wsyp goździki, wymieszaj. Owocami napełnij słoiki, szczelnie zamknij. Przechowuj w miejscu chłodnym.
<strong>Czas przygotowania 60 min. Ilość słoików po 0,5 litra 2. Cena za słoik 4,50 zł.
Przepis przysłał Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie