Wypróbowany przepis na "Moussaka - przepis siostry Anastazji"
Moussaka - przepis siostry Anastazji
Składniki
- Duża cukinia
- puszka całych pomidorów 2 cebule
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku mąka pszenna
- olej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka mleka
- 1/2 l jogurtu
- 2 żółtka
Składniki
- Duża cukinia
- puszka całych pomidorów 2 cebule
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku mąka pszenna
- olej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka mleka
- 1/2 l jogurtu
- 2 żółtka

Etapy przygotowania
Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w plastry, posolić, odstawić, aby odeszła woda. Oprószyć mąką, podsmażyć do zrumienienia.
Cebulę z czosnkiem podsmażyć. Dodać oprószone solą i pieprzem mięso, podsmażyć.
W naczyniu ułożyć kolejno: cukinię, mięso, pomidory, cukinię. Wymieszać mleko z jogurtem i żółtkami, zalać zapiekankę. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 40 minut
<strong>Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „173 specjały siostry Anastazji”</strong>Źródło: Dobry Tydzień
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 2789
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 2789


Składniki
- Duża cukinia
- puszka całych pomidorów 2 cebule
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku mąka pszenna
- olej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka mleka
- 1/2 l jogurtu
- 2 żółtka
Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w plastry, posolić, odstawić, aby odeszła woda. Oprószyć mąką, podsmażyć do zrumienienia.
Cebulę z czosnkiem podsmażyć. Dodać oprószone solą i pieprzem mięso, podsmażyć.
W naczyniu ułożyć kolejno: cukinię, mięso, pomidory, cukinię. Wymieszać mleko z jogurtem i żółtkami, zalać zapiekankę. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 40 minut
<strong>Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „173 specjały siostry Anastazji”</strong>Źródło: Dobry Tydzień