Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus (terrina) z łososiem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 283
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 89
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 283
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 89
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Składniki
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. 4 filiżanki lub małe miseczki wyłóż przezroczystą folią spożywczą i ułóż w nich plastry łososia, jeden obok drugiego, tak aby wystawały poza brzeg naczyń.
Do miski włóż serek homogenizowany oraz śmietanę, ubij mikserem na puszystą masę. Podziel ją na 3 części. Do 1/3 masy dodaj 1 łyżeczkę chrzanu, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej 1/3 żelatyny, wymieszaj, by nie było grudek. Masę wlej do na czyń wyłożonych plastrami łososia. Wstaw do lodówki.
Do drugiej części masy dodaj mus pietruszkowy oraz 1/3 żelatyny, dokładnie wymieszaj. Wlej do naczyń i wstaw do lodówki. Do pozo- stałej masy dodaj chrzan, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Wlej pozostałą żelatynę, wymieszaj by nie było grudek.
Przelej na zastygłą masę pietruszkową, przykryj wystającymi plastrami łososia. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij terrinę z naczyń i przełóż na półmisek.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 160 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie