Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1566
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1566
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 876
Składniki
Bakłażany umyj, odkrój końcówki, potnij wzdłuż na plastry. Posyp solą i odstaw, by puściły sok. Ziemniaki obierz, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 10 minut. Odcedź.
Bakłażany opłucz, osusz, włóż na rozgrzaną suchą patelnię, podsmaż na rumiano. Cebulę obierz, posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Wrzuć mięso, cebulę i koncentrat. Dopraw, smaż 10 minut.
W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, krótko zasmaż. Mieszając, wlej mleko. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, domieszaj jajka i ser. Ziemniaki i pomidory pokrój w plastry. Formę wysmaruj resztą oliwy. Ułóż warstwami: bakłażany i połowę ziemniaków, mięso, resztę ziemniaków, plastry pomidorów. Polej sosem. Zapiekaj 30 minut w 170°C.Źródło: Naj