Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 30
Dodano: 16.01.2010
Odsłon: 57609
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Najpierw przygotowujemy nalesniki. Podane wyzej skladniki mieszamy razem. Trudno jest podac proporcje... Zwykle robie, jak to sie mowi ''''na oko''''. Chodzi o to by ciasto bylo w sam raz- nie za geste, nie za rzadkie i dobrze rozprowadzalo sie na patelni. Smazymy nalesniki.
Miesko podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju, mieszajac od czasu do czasu. Po kilku minutach podlewamy troszke woda i dodajemy przyprawy.
Nastepnie miksujemy pomidory, aby je calkowicie rozdrobnic i pozbyc sie ewentualnie zalegajacych skorek. Uzyskany w ten sposob srednio gesty przecier pomidorowy dodajemy do smazacego sie mieska.
Dodajemy starta marchewke i pokrojony szczypiorek.
Doprawiamy do smaku. Tak powstaly sosik smazymy jeszcze przez chwilke. Dodajemy groszek Jesli sos zbyt gesty mozemy dodac troszke wody. Na koniec dodajemy utary ser.
Tak powstalym farszem przekladamy nalesniki. Nalezy ulozyc je najlepiej w okraglym zaroodpornym naczyniu. Zapiekac w piekarniku okolo 15 minut. Mozna posypac zoltym serkiem, na pewno bedzie jeszcze lepsze!
Do farszu mozna dodac jeszcze inne ulubione skladniki. Ja uzylam akurat tego co mialam aktualnie w domu.
Tak narodzil sie pomysl na obiad, ktory bardzo smakowal!
Na skróty
Komentarze do przepisu (14)

Attaga08 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Odlot dla podniebienia, smaczny sprzątacz lodówki pyyyyychotka. do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

inezis 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
tusia: pomidory w postaci przecieru dodajemy do smazacego sie mieska i jeszcze chwile dusimy: punkt 3 i 5. pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

regman 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Słowem :Wariacje z nalesnikiem dla mięsożerców". To lubię :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tusia198812 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
fajny przepis,ale jak dasz pomidory przed warzywami to sie nie uduszą i beda twarde,chyba ze oto chodzi:) napewno wyprobuje!0 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 15 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Super przepis na pewno wypróbuje:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

darius 19 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
zapraszam do wszystkich do mojej kuchni.Dariusza Andruczyka pt Kuchnia Taty0 Kto głosował? | Odpowiedz

jasiek57 18 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Ni to tort ni lazania ale pomysł doskonały. Każdy sam może dobrać sobie smak farszu. Ja wczoraj na naleśnika położyłem parówkę,kiszony ogórek , paprykę konserwową własmego wyrobu zwinąłem i obsmażyłem na małym ogniu. Potem polałem sosem czosnkowym i było bosko.0 Kto głosował? | Odpowiedz

milusia1604 18 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny przepis.Robię podobny z nadzieniem podduszonych pieczarek i startego sera żółtego.Zalewam sosem beszamel i zapiekam.Polecam.Bardzo dobry pomysł z mięskiem i groszkiem.Gratuluję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

milusia1604 18 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny przepis.Robię podobne trochę z innym nadzieniem.Z pieczarkami duszonymi i z serem żółtym.Polecam.Można też zapiec z sosem beszamel.Gratuluję pomysłu.0 Kto głosował? | Odpowiedz

inezis 18 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo dziekuje za pozytywny odzew! ja sama na pewno jeszcze nie raz pokusze sie na nalesniaczka! i dalej bede eksperymentowac!0 Kto głosował? | Odpowiedz