Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11053

Dodano:

Odsłon: 74

Przepis wart wypróbowania: "Ogórki kiszone z liśćmi wiśni"

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście
  • po gałązce liści wiśni i czerwonej porzeczki
  • 2 duże kopry z baldachami
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • litr wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni

Przygotowanie

  1. 30 min • Słój 150 kcal • Koszt słoja ok. 5 zł • Przepis na 2-litrowy słój

  2. Słój wyparzam lub sterylizuję w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 15 minut. Ogórki myję. Na dnie słoja układam liście chrzanu, 1/2 liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku, korzeń chrzanu. Ogórki układam ściśle obok siebie, do pełna, przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem.

  3. Na wierzchu układam liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczam w litrze ciepłej wody. Zalewam ogórki tak, by je całkowicie przykryć. Słoiki zakręcam. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach.

  4. Sandra Siebert z Lubonia

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń