Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet (frittata) z łososiem

Omlet (frittata) z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Omlet (frittata) z łososiem"

Składniki

  • 40 dag bobu
  • 10 dag wędzonego łososia
  • 8 jajek
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łodyżek koperku
  • 15 dag serka kremowego (śmietankowy lub z ziołami)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Omlet (frittata) z łososiem

Przygotowanie

  1. Bób umyj pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby wybierać bób młody, zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu. Przełóż go do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj 1 łyżeczki cukru, zagotuj.

  2. Gdy zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj jeszcze pod przykryciem do miękkości – 15-20 min. Ugotowany bób włóż na 2-3 min do miski z lodowatą wodą (dzięki temu ziarna zachowają zielony kolor), następnie osącz na sicie.

  3. Wystudzone ziarna obierz z łupin i podziel na połówki. Łososia pokrój w paski. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.

  4. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Rozłóż bób oraz łososia, zalej masą śmietanowo-jajeczną.

  5. W kilku miejscach do masy włóż serek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.

  6. 70 minut. Porcja: 320 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń