Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet (frittata) z łososiem"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 300
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 300
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby wybierać bób młody, zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu. Przełóż go do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj 1 łyżeczki cukru, zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj jeszcze pod przykryciem do miękkości – 15-20 min. Ugotowany bób włóż na 2-3 min do miski z lodowatą wodą (dzięki temu ziarna zachowają zielony kolor), następnie osącz na sicie.
Wystudzone ziarna obierz z łupin i podziel na połówki. Łososia pokrój w paski. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Rozłóż bób oraz łososia, zalej masą śmietanowo-jajeczną.
W kilku miejscach do masy włóż serek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
70 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie