Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet (frittata) z łososiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby wybierać bób młody, zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu. Przełóż go do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj 1 łyżeczki cukru, zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj jeszcze pod przykryciem do miękkości – 15-20 min. Ugotowany bób włóż na 2-3 min do miski z lodowatą wodą (dzięki temu ziarna zachowają zielony kolor), następnie osącz na sicie.
Wystudzone ziarna obierz z łupin i podziel na połówki. Łososia pokrój w paski. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Rozłóż bób oraz łososia, zalej masą śmietanowo-jajeczną.
W kilku miejscach do masy włóż serek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
70 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie