Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sytuacji gdy nie mam obiadu, mam mało czasu a chcę zjeść coś ciepłego to świetnym rozwiązaniem jest omlet z patelni. Jest to mój tak zwany obiad awaryjny. Podstawą są jajka i niewielka ilość mąki a reszta to kwestia naszej fantazji lub zawartości lodówki :)
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7982
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 267
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 102
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2160
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 669
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7982
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 267
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 102
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2160
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 669
Składniki
Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy szpinak (mrożony lub świeży). Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy piórko czosnku i dusimy. Świeży szpinak zrobi się momentalnie, natomiast mrożony musi troszkę dłużej się podusić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to koniecznie liściastego. Szpinak rozdrobniony w tym przypadku nie spełni swojej roli.
W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki, mlekiem i przyprawami (sól, pieprz). Na szpinak wrzucamy swoje ulubione dodatki (ja tym razem dodałam tylko fetę pokrojoną w kosteczkę) i zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem ok 5 - 7 minut. Gdy masa jajeczna będzie całkowicie ścięta omlet jest gotowy.
Jako dodatki możemy użyć przeróżnych składników: kukurydzę, fasolkę czerwoną, suszone pomidory, świeże pomidory, szynkę, kiełbasę, oliwki itp.