Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sytuacji gdy nie mam obiadu, mam mało czasu a chcę zjeść coś ciepłego to świetnym rozwiązaniem jest omlet z patelni. Jest to mój tak zwany obiad awaryjny. Podstawą są jajka i niewielka ilość mąki a reszta to kwestia naszej fantazji lub zawartości lodówki :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 574
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 739
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 232
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 574
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 739
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 232
Składniki
Na patelnię dajemy odrobinę tłuszczu i wrzucamy szpinak (mrożony lub świeży). Przyprawiamy solą, pieprzem, wyciskamy piórko czosnku i dusimy. Świeży szpinak zrobi się momentalnie, natomiast mrożony musi troszkę dłużej się podusić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku to koniecznie liściastego. Szpinak rozdrobniony w tym przypadku nie spełni swojej roli.
W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki, mlekiem i przyprawami (sól, pieprz). Na szpinak wrzucamy swoje ulubione dodatki (ja tym razem dodałam tylko fetę pokrojoną w kosteczkę) i zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem ok 5 - 7 minut. Gdy masa jajeczna będzie całkowicie ścięta omlet jest gotowy.
Jako dodatki możemy użyć przeróżnych składników: kukurydzę, fasolkę czerwoną, suszone pomidory, świeże pomidory, szynkę, kiełbasę, oliwki itp.