Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalny smak
Gdy mamy chęć poczuć odrobinę orientu a w portfelu wiatr wieje...;)
Odsłon: 5956
Przepis dnia
Zawsze uważałam gyros za brzydszą siostrę kebaba ale po spróbowaniu oryginału...
Odsłon: 942
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 223
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 205
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2563
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 223
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 205
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2563
Składniki
Ciasto rozmrozić. 2 cebule pokroić w półksiężyce, 3 – 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. 4 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni, wrzucić kardamon, wsypać kminek i podsmażać pół minuty. Dodać pokrojone cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula się zeszkli (uwaga, żeby nie przypalić czosnku). Dodać mrożone warzywa, wymieszać składniki i dusić pod przykryciem ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 200 ml ciepłej wody, wsypać po jednej łyżeczce kurkumy i kolendry, po pół łyżeczki imbiru i cynamonu, dodać sos sojowy, jedną całą chilli i wszystko porządnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta, równomiernie rozłożyć przygotowany farsz warzywny, przykryć drugą polową ciasta i pokroić na porcje (np. prostokąty 5cm x 3 cm). Zapiec w 180 st. w piekarniku aż ciasto sie delikatnie zarumieni. Sos: łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 chilli również pokrojone w drobną kostkę oraz 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażyć 3 min., po czym zmniejszyć ogień, wlać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200 ml ciepłej wody, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i zagotować. Paszteciki podawać na ciepło polane niewielką ilością sosu. Wybornie smakują z dowolną kompozycją ze świeżych warzyw.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Dania główne
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i ki...
Odsłon: 71
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 52