Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalny smak
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 425
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8367
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13426
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 425
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8367
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13426
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2695
Składniki
Ciasto rozmrozić. 2 cebule pokroić w półksiężyce, 3 – 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. 4 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni, wrzucić kardamon, wsypać kminek i podsmażać pół minuty. Dodać pokrojone cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula się zeszkli (uwaga, żeby nie przypalić czosnku). Dodać mrożone warzywa, wymieszać składniki i dusić pod przykryciem ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 200 ml ciepłej wody, wsypać po jednej łyżeczce kurkumy i kolendry, po pół łyżeczki imbiru i cynamonu, dodać sos sojowy, jedną całą chilli i wszystko porządnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta, równomiernie rozłożyć przygotowany farsz warzywny, przykryć drugą polową ciasta i pokroić na porcje (np. prostokąty 5cm x 3 cm). Zapiec w 180 st. w piekarniku aż ciasto sie delikatnie zarumieni. Sos: łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 chilli również pokrojone w drobną kostkę oraz 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażyć 3 min., po czym zmniejszyć ogień, wlać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200 ml ciepłej wody, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i zagotować. Paszteciki podawać na ciepło polane niewielką ilością sosu. Wybornie smakują z dowolną kompozycją ze świeżych warzyw.