Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalny smak
Ciasto rozmrozić. 2 cebule pokroić w półksiężyce, 3 – 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. 4 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni, wrzucić kardamon, wsypać kminek i podsmażać pół minuty. Dodać pokrojone cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula się zeszkli (uwaga, żeby nie przypalić czosnku). Dodać mrożone warzywa, wymieszać składniki i dusić pod przykryciem ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 200 ml ciepłej wody, wsypać po jednej łyżeczce kurkumy i kolendry, po pół łyżeczki imbiru i cynamonu, dodać sos sojowy, jedną całą chilli i wszystko porządnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta, równomiernie rozłożyć przygotowany farsz warzywny, przykryć drugą polową ciasta i pokroić na porcje (np. prostokąty 5cm x 3 cm). Zapiec w 180 st. w piekarniku aż ciasto sie delikatnie zarumieni.
Sos: łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 chilli również pokrojone w drobną kostkę oraz 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażyć 3 min., po czym zmniejszyć ogień, wlać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200 ml ciepłej wody, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i zagotować.
Paszteciki podawać na ciepło polane niewielką ilością sosu. Wybornie smakują z dowolną kompozycją ze świeżych warzyw.
Orient kojarzy się przede wszystkim z bogactwem smaków i przypraw. Orientalna...
Odsłon: 3220
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 145
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2906
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 21
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 70
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 57
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 145
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2906
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 21
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 70
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 57
Składniki
Ciasto rozmrozić. 2 cebule pokroić w półksiężyce, 3 – 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. 4 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni, wrzucić kardamon, wsypać kminek i podsmażać pół minuty. Dodać pokrojone cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula się zeszkli (uwaga, żeby nie przypalić czosnku). Dodać mrożone warzywa, wymieszać składniki i dusić pod przykryciem ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać 200 ml ciepłej wody, wsypać po jednej łyżeczce kurkumy i kolendry, po pół łyżeczki imbiru i cynamonu, dodać sos sojowy, jedną całą chilli i wszystko porządnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta, równomiernie rozłożyć przygotowany farsz warzywny, przykryć drugą polową ciasta i pokroić na porcje (np. prostokąty 5cm x 3 cm). Zapiec w 180 st. w piekarniku aż ciasto sie delikatnie zarumieni. Sos: łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 1 chilli również pokrojone w drobną kostkę oraz 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażyć 3 min., po czym zmniejszyć ogień, wlać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 200 ml ciepłej wody, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i zagotować. Paszteciki podawać na ciepło polane niewielką ilością sosu. Wybornie smakują z dowolną kompozycją ze świeżych warzyw.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Calzone z nadzieniem mięsnym
Dania główne
Kopytka z młodych ziemniaków
Dania główne
Pyszna karkówka z patelni
Dania główne
Pulpeciki z piekarnika w sosie pomidorowo-śmietanowym
Calzone z nadzieniem mięsnym
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 96
Kopytka z młodych ziemniaków
Doskonały przepis dla wszystkich fanów mącznych potraw. Kopytka z młodych zie...
Odsłon: 379