Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orientalny gulasz warzywno-drobiowy"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 327
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 327
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj. Papryki żółte umyj, rozetnij i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w długie paski. Dynie rozetnij wzdłuż na pół. Obierz je, usuń środki z pestkami. Miąższ potnij w dłuższe paski.
Obierz, opłucz i pokrój ukoś- nie w plasterki marchewki. Chili opłucz, potnij w krążki i usuń z nich pestki. Filety z kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w paski.
Cytrynę sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych otworkach, następnie owoc przekrój i wyciśnij z niego cały sok. Na dużej patelni, a najlepiej w woku bardzo mocno rozgrzej 2–3 łyżki oleju.
Włóż kurczaka i obsmaż go na dużym płomieniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, dynię, marchew, żółte papryki oraz chili. Smaż 5 min, mieszając co jakiś czas.
Do warzyw włóż usmażone mięso. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz do smaku. Wszystko smaż jeszcze 6–8 min. Gulasz posyp posiekaną natką i skórką cytrynową. Udekoruj chili.Źródło: Tina