Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śródziemnomorska potrawa , lekka a zarazem syta. "Jednogarnkowa" uczta dla podniebienia.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1298
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 815
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1425
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1298
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 815
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1425
Składniki
Mięso pokroić w kostkę posypać pieprzem, solą i odstawić. Cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w talarki.
Na patelnię wlać oliwę rozgrzać i wrzucić krewetki. Smażyć 2-3 minuty. Krewetki zdjąć z patelni, dodać masła i wrzucić cebulę.
Po podsmażeniu cebuli dodać czosnek, paprykę i marchewkę. Smażyć 3-4 minuty, dodać mięso z kurczaka i wsypać łyżeczkę kurkumy. Smażyć aż kurczak się zarumieni.
Na patelnię wsypać ryż i przesmażyć około 2 minuty. Wrzucić małże i smażyć około 1 minuty. Następnie wlać wino, bulion warzywny i puszkę posiekanych pomidorów. Dusić bez przykrycia na średnim ogniu około 10-13 minut, aż ryż wchłonie prawie cały sos.
Dodać groszek z puszki i krewetki przykryć pokrywką i chwilę dusić. Odstawić patelnię z ognia. Posypać natką pietruszki i ozdobić cytryną. Podawać na ciepło.