Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panierowane boczniaki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Boczniaki opłucz, osusz. Odetnij grubsze końcówki. Ułóż na desce, oprósz przyprawą typu jarzynka. W osobnych naczyniach umieść mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Boczniaki obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec panieruj w bułce tartej (panierkę lekko dociśnij). Wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone grzyby osącz z nadmiaru tłuszczu, trzymaj w cieple. Pomidory umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, wymieszaj razem z łyżką oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj do grzybów, ozdób szczypiorkiem.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.
Wegetariańskie flaczki
Pokrój oczyszczone kapelusze boczniaków w podłużne paseczki (przypominające flaki), przesmaż na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Dodaj posiekaną włoszczyznę. Całość zalej bulionem, duś do miękkości grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.Źródło: Świat kobiety