Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Papryka po bałkańsku z mięsem mielonym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Ryż gotujemy na sypko. Odcedzone oliwki kroimy w plasterki. Pomidor kroimy na mniejsze cząstki, obraną cebulę i obrany czosnek siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dorzucamy cząstki pomidora, smażymy 2 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy.
Fetę kroimy na małe kawałki, razem z ryżem i mielonym mięsem wrzucamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Z papryki ścinamy piętki, usuwamy gniazda nasienne, myjemy, osuszamy i mocno upychamy w nich łyżeczką farsz. Przykrywamy odciętymi piętkami papryk. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy bulion wymieszamy z pozostałym przecierem pomidorowym i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy udekorowane listkami ziół.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 600 kcal Białko 4,1 g/ Tłuszcz 11 g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia