Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8458

Dodano:

Odsłon: 73

Sprawdzony przepis na "Pasztet z kaczki"

Składniki

  • 40 dag filetów z kaczki
  • pół kg wątróbki drobiowej (najlepiej kaczej)
  • 30 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól
  • pieprz; Marynata:
  • pół szklanki porto
  • kieliszek winiaku
  • otarta skórka i sok z pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z kaczki

Przygotowanie

  1. Filety opłucz i osusz, wątróbkę oczyść z błon.

  2. Zanurz w marynacie wykonanej z porto, winiaku oraz soku z pomarańczy i otartej z niej skórki.

  3. Wstaw mięso na noc do lodówki. Następnego dnia zmiksuj je z większą częścią słoniny (ok. 2/3), jajkiem i masłem. Dopraw całość solą i pieprzem.

  4. Formę pasztetową wyłóż resztą słoniny, pokrojoną w cienkie plasterki i wypełnij masą z kaczki.

  5. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 70-80 minut. Podawaj z żurawiną.

  6. Czas: 120 min. 1 porcja = 350 kcal.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń