Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet ze słoiczka

Pasztet ze słoiczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 23

Sprawdzony przepis na "Pasztet ze słoiczka"

Składniki

  • 1
  • 30 kg karkówki
  • 30 dag świeżego boczku
  • 25 dag wątroby wieprzowej
  • 2-3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz. Ponadto: słoiki o pojemności 300 ml
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet ze słoiczka

Przygotowanie

  1. Karkówkę oraz boczek pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zalej wodą (mięso musi być przykryte). Gotuj na małym ogniu ok. 90 minut.

  2. Wątróbkę umyj, natnij ostrym nożem w kilku miejscach (lepiej się zaparzy). Z garnka wyjmij ugotowane mięso a do gorącego wywaru włóż wątróbkę na ok. 5 minut (musi się tylko zaparzyć). Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Mięso oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa była zbyt sucha dodaj do niej wywar, w którym gotowało się mięso (3-1 szklanka). Masę mięsną przełóż do wyparzonych, suchych słoików i dobrze zakręć.

  4. Pasteryzuj ok. 90 minut. Przechowuj w lodówce do 3-4 miesięcy. Rada:  Aby pasztet nie ściemniał pod pokrywką, przed zamknięciem połóż na wierzchu niewielką ilość smalcu lub masła.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Słoik: 900 kilokalorii.

  6. Do masy mięsnej można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń