Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet ze słoiczka"
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21674
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 220
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 291
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21674
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 220
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 291
Składniki
Karkówkę oraz boczek pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zalej wodą (mięso musi być przykryte). Gotuj na małym ogniu ok. 90 minut.
Wątróbkę umyj, natnij ostrym nożem w kilku miejscach (lepiej się zaparzy). Z garnka wyjmij ugotowane mięso a do gorącego wywaru włóż wątróbkę na ok. 5 minut (musi się tylko zaparzyć). Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa była zbyt sucha dodaj do niej wywar, w którym gotowało się mięso (3-1 szklanka). Masę mięsną przełóż do wyparzonych, suchych słoików i dobrze zakręć.
Pasteryzuj ok. 90 minut. Przechowuj w lodówce do 3-4 miesięcy. Rada: Aby pasztet nie ściemniał pod pokrywką, przed zamknięciem połóż na wierzchu niewielką ilość smalcu lub masła.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Słoik: 900 kilokalorii.
Do masy mięsnej można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.Źródło: Świat i Ludzie