Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pęczak z grochem"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 144
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 144
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Groch opłucz, zalej letnią wodą i mocz przynajmniej 5 godzin. Odcedź, ponownie przepłucz i włóż do świeżej wody. Ugotuj do miękkości, soląc pod koniec gotowania. Ostudź, zmiel w maszynce do mięsa.
Pęczak zalej wrzątkiem, zagrzej. Gdy wchłonie płyn, wstaw do nagrzanego piekarnika, aby kasza doszła. Następnie przypraw solą, pieprzem i cząbrem. Okraś podsmażonym wcześniej boczkiem.
Przygotuj sos: posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Oprósz mąką, zasmaż lekko rumieniąc. Rozprowadź szklanką rosołu z kostki, po czym zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Podawaj jako dodatek do kaszy.
Staraj się dodawać ją przynajmniej do jednego posiłku dziennie. Kasza dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów oraz witamin. Jest bardzo odżywcza, a także na długo zaspokaja głód.
Czas: 50 min, 1 porcja = 360 kcal.Źródło: Kurier TV