Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z kurczakiem i szpinakiem

Penne z kurczakiem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 2389

Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :)

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30% może być 18% słodka
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół opakowania szpinaku
  • opakowanie makaronu penne
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na makaron i szpinak (2 osobne garnki) solimy i gotujemy makaron według zaleceń producenta szpinak również według tego co pisze na opakowaniu z reguły jest to ok 15 min. w między czasie gdy woda jest wstawiona na makaron i szpinak przygotowujemy nasze składniki na nasz sos.
    Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki.

  2. Potrzebne będą nam dwie patelnie obie rozgrzewamy na palniku z masłem na jedną z nich dajemy kostkę rosołową, gdy się rozpuści wrzucamy fileta z kurczaka i smażymy. Na drugiej patelni smażymy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy do niej pieczarki uprzednio pokrojone, smażymy do momentu ,aż woda z naszych pieczarek odparuje Następnie dodajemy podsmażony filet. Podsmażamy razem przez 1min. A następnie dodajemy szpinak( ugotowany i odcedzony) oraz śmietanę. Ogrzewamy na małym ogniu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Sos powinien być gęstej kremowej konsystencji.

  3. W kolejnym etapie należy połączyć makaron z sosem najlepiej zrobić to w wysokim naczyniu. Dobrze wymieszać, można podawać. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń