Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarki nadziane rukolą i wędliną"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 44
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 163
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1602
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 44
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 163
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1602
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Pieczarki przecieramy papierowym ręcznikiem i wycinamy lub wykręcamy u podstawy korzonki, które siekamy. Kapelusze lekko ścinamy, żeby się nie przewracały postawione na talerzu. Cebule i szynkę kroimy w kostkę. Pietruszkę i rukolę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kapelusze pieczarek z obu stron. Kiedy się podrumienią, przekładamy na papierowy ręcznik i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Na oliwie, na której podrumienialiśmy pieczarki, podsmażamy cebulę, posiekane korzonki pieczarek oraz pokrojoną szynkę, doprawiamy pieprzem, solą i octem, mieszamy. Po 4–5 minutach, kiedy odparuje nadmiar płynu, dodajemy natkę pietruszki i rukolę. Smażymy przez chwilę i zestawiamy z ognia.
Odwrócone kapelusze pieczarek układamy na dużym talerzu lub półmisku. Napełniamy je farszem. Przystawkę podajemy z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 160 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 3 g.Źródło: Rewia