Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarki z brokułowym purée"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować ok. 20 minut w posolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem dołożyć różyczki brokuła. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarkom odciąć nóżki i pokroić je w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko.
Do boczku dołożyć cebulę oraz posiekane nóżki pieczarek. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Wlać mleko i śmietanę. Wsypać bulion, doprawić pieprzem i solą. Gotować, mieszając na małym płomieniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Ugotowane warzywa odcedzić, utrzeć z masłem na gładką masę. Przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Purée brokułowe przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Napełnić nim kapelusze pieczarek.
Kapelusze ustawić w żaroodpornej formie. Podlać sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 15 minut.Źródło: Życie na gorąco