Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń wieprzowa nadziewana brukselką"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415938
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2727
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415938
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2727
Składniki
Brukselkę umyj i usuń wierzchnie liście. Odetnij twarde końce, a w głą- bie każdej zrób nacięcie w kształcie litery x. W garnku zagotuj ok. 1 l wody, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć 20 dag brukselki. Po 2 min przełóż je do miski z zimną wodą i osącz.
Brukselkę wy mieszaj ze startym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Cebule pokrój w ćwiartki. Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem natnij dość głęboką kieszeń. Natrzyj z zewnątrz i w środku solą oraz pieprzem. Kieszeń wypełnij przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Mięso posmaruj olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, włóż cebule i wlej bulion. Piecz ok. 1 i 1 godz. w temp. 180°C.
Sos z pieczeni przelej przez sitko. Do mąki wlej 1 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Sos z pieczeni wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, wlej wodę z mąką. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie pozostałą brukselkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 7-10 min. Pieczeń polej sosem i poda waj z ugotowaną brukselką.
110 minut. Porcja: 590 kilokalorii
Do farszu można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.Źródło: Świat i Ludzie