Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona golonka

Pieczona golonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Pieczona golonka"

Składniki

  • 2 małe golonki wieprzowe
  • cebula
  • sól
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do grilla
  • szklanka piwa
  • 2 łyżki miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.

  2. Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180° C.

  3. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem. Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonki miodem i, polewając, od czasu do czasu dopiecz do przyrumienienia.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń