Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona golonka"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3855
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414785
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3855
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414785
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Składniki
Golonki umyć, osuszyć. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć porządnie tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce.
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu, pod koniec smażenia dodać cebulę (powinna się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso i cebulę do brytfanki. Piec godzinę w temperaturze 220°C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem.
Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250°C i piec jeszcze 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso jeszcze na 10-15 minut. Wyjąć golonki, sos zagęścić mąką i zagotować. Polać mięso sosem piwnym.
Danie podawaj z ciemnym pieczywem, gotowanymi warzywami i tartym chrzanem, ewentualnie posypane świeżym tymiankiem.
ok. 2 godzinyŹródło: Twoje Imperium