Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona golonka"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 192
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25116
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 192
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1325
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25116
Składniki
Golonki umyć, osuszyć. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć porządnie tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce.
Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu, pod koniec smażenia dodać cebulę (powinna się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso i cebulę do brytfanki. Piec godzinę w temperaturze 220°C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem.
Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250°C i piec jeszcze 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso jeszcze na 10-15 minut. Wyjąć golonki, sos zagęścić mąką i zagotować. Polać mięso sosem piwnym.
Danie podawaj z ciemnym pieczywem, gotowanymi warzywami i tartym chrzanem, ewentualnie posypane świeżym tymiankiem.
ok. 2 godzinyŹródło: Twoje Imperium