Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona golonka

Pieczona golonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 32

Wypróbowany przepis na "Pieczona golonka"

Składniki

  • 2 duże golonki
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki umyć, osuszyć. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Natrzeć porządnie tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce.

  2. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu, pod koniec smażenia dodać cebulę (powinna się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso i cebulę do brytfanki. Piec godzinę w temperaturze 220°C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem.

  3. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250°C i piec jeszcze 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso jeszcze na 10-15 minut. Wyjąć golonki, sos zagęścić mąką i zagotować. Polać mięso sosem piwnym.

  4. Danie podawaj z ciemnym pieczywem, gotowanymi warzywami i tartym chrzanem, ewentualnie posypane świeżym tymiankiem.

  5. ok. 2 godziny

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń